Recept

Jag ska skriva några goda recept som jag har lagat.

I lördags gjorde vi jätte god kyckling, väldigt mastig och fet.

Grillad kyckling med jordnötssås
Ingredienser:
I färdig grillad kyckling

Jordnötssås:
2 dl kokosmjölk
1-2 dl vispgrädde (4o%)
4 msk jordnötssmör
1 tsk sambal oelek
1 tsk citronsaft
1 tsk salt.

Gör så här
:
Lägg i lite smör i pannan och smält det ( äkta stek smör, ej margarin ). Ganska svag värme 3-4 på en skala till 12. Häll i kokosmjölken och sambal oelek, citronsaft och salt. ( om man köper Santa Marias kokosmjölk på konservburk så är den siktad men det spelar ingen roll, det är bara bra att ha i allt ihop ). Rör eller vispa ihop ingredienserna. Låt puttra i 5 minuter ungefär, utan lock. Under tiden finfördela och strimla kycklingen. Tillsätt jordnötssmöret och grädden och sjud till sås får en krämig konsistnes, ca 5-10 min. Lägg i kycklingen i såsen och låt det sjuda 10 minuter. Man kan även lägga i lite nötter om man vill, cashewnötter.




Igår gjorde vi en annan jätte god kyckling.

Kycklingfilé med champinjoner i gräddig sås.

Ingredienser:
4-5 kycklingfilér (helst frysta då de blir saftigare och fina med det här receptet)
Grillkrydda eller paprika + chilipuvler + spiskummin
1/2 dl kycklingfond
10-15 stora fina champinjoner (välj gärna de bruna, sk skogschampinjoner)
1 rejäl klick äkta smör.
3 dl grädde
3 dl stadard mjölk
2 dl torrt vitt vin
1 liten vitlöksklyfta

Gör så här:
* Lägg de frysta kycklingfiléerna i en smord långpappa, krydda och sätt i varm ugn på 225-250 grader. Räkna med 30-40 minuter för större bitar, kortare tid med mindre. Kolla ofta till dem, bitarna ska få en fin stekyta men inte bli brända. Pensla gärna då och då med det smälta smöret.
* Skiva champinjonerna med metalldelen av din äggskivare, jämna och fina bitar.
* Smält smöret i en kastrull och riv ner lite vitlök som får fräsa med en minut.
* I med champinjonerna, låt det hela få en fin brun färg.
* Tillsätt grädde, mjölk och fond, sänk värmen och låt det sjuda sakta tills kycklingfiléerna i ugnen är klara.
* Vispa ner det vita vinet.
* Skiva kycklingfiléerna och lägg ner dem i pannan med såsen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback